Onze visie op leren
Waarom kiezen voor het Leerlabo?











Een groen domein, het zwembad, de bibliotheek, een bos,.. . Alles ligt op wandelafstand van onze school en dat benutten we.
Onze school heeft een eigen moestuin waarin onze kinderen groentjes en fruit kweken.
Samen met de kinderen trekken we er op uit en zoeken we levensechte situaties die helpen de leerstof te ervaren en begrijpen op een zelfontdekkende manier.
De leerlingen van de 3de graad van de daltonschool genieten elke week een namiddag van de modules STEM, TACO, ICT en sport (omnisport en voetbal). Deze worden begeleid door de leerkrachten van het daltonatheneum. De overstap naar een ‘hogere’ schoolafdeling verloopt hierdoor met minder stress.
Leerlingen krijgen ruimte om op hun eigen niveau te werken en te leren.
Ze kunnen efficiënt leren door meer tijd te besteden aan vakken waarin ze minder goed zijn en minder tijd aan vakken waarin ze goed zijn.
Een hele dag stilzitten? Dat is niets voor ons. We bieden onze kinderen alle kansen om te bewegen. Regelmatig is er een 'dag op wieltjes'. Voor onze sportievelingen wordt er 'start to run' georganiseerd tijdens de middagen. Ook organiseren we op school geregeld een 'boscross'.
Onze school heeft een uitgestrekte speelplaats met voor ieder wat wils. Tijdens de speeltijden kunnen ze spelen met het speelgoed van het 'speellab'.
Onze school kan gebruikmaken van een fitnesszaal én een danszaal. Hoe cool is dat?
De kinderen van de lagere school gaan om de drie weken naar het zwembad, waar de leerkrachten zwemles of zweminitiatie geven.
Verder neemt onze school deel aan Bike2School, een project dat duurzame verplaatsingen naar school aanmoedigt.
We doen mee aan een heleboel activiteiten, georganiseerd door de gemeente, waaronder de Vlaamse Veldloop, de swimmathon, Unihockey, dans en trefbal.
Wij willen ons onderwijs aanpassen aan de noden van élke leerling.
Voor snellerende leerlingen organiseren we 'het pluslabo'. Hier wordt gewerkt aan werkhouding zoals het planmatig leren werken, structuur leren aanbrengen, doorzetten en omgaan met frustraties.
De klasleerkracht zorgt dat elke leerling op zijn/haar niveau kan werken. Extra instructie wordt gegeven waar nodig. Dankzij de kleine klasgroepen is het mogelijk om elk kind alle kansen te geven om zich te ontplooien.
Door onze talentenbakjes of 'labobakjes' kan elk kind zijn/haar talenten ontdekken.
We vinden het belangrijk om onze leerlingen voor te bereiden op de huidige samenleving. Media is een onmisbare tool geworden om hierin goed te functioneren.
Elke klas is uitgerust met een interactief bord om de lessen nog boeiender, efficiënter en eigentijdser te presenteren. Het vergroot de betrokkenheid van de kinderen en biedt de leerkracht een waaier aan nieuwe didactische mogelijkheden.Verder beschikken we over verschillende Ipads, laptops en nog veel meer. Vanaf het vijfde leerjaar beschikt elke leerling over een Chromebook.
Geregeld krijgen de kinderen van de lagere school huiswerk mee via Bingel, een online oefenplatform.Communicatie gebeurt via Smartschool. Via dit platform kan ook online les gegeven worden indien nodig.
Om het samenwerken te bevorderen organiseert de lagere school muzische ateliers. Hierbij gaan de kinderen klasdoorbrekend aan het werk rond de domeinen van muzische vorming.
De 3de graad heeft, in samenwerking met leerkrachten van het Daltonatheneum, één maal per week modules. Deze omvatten: STEM, TACO en sport (omnisport en voetbal). Tijdens de lessen bieden we de leerlingen van de derde graad nog een extra module aan, namelijk "ICT-vaardigheden".
Zelfstandigheid, samenwerken en verantwoordelijkheid dragen wij hoog in het vaandel. Meer info hierover vindt u onder het tabblad 'Daltonwerking'.